MDE Sigma

Lars Brakestad: derfor bør lønnskjøring utføres av fagfolk

Written by MDE | Jan 12, 2022 11:45:18 AM

– Bedrifter er nødt til å spørre seg selv; har vi egentlig kontroll på regelverk knyttet til lønn, ferie og sykefravær, spør han. Nylig gikk han inn i rollen som faglig leder lønn hos oss i MDE Sigma.

Han mener det er svært mange bedrifter og arbeidstakere som i dag ikke kjenner regelverket godt nok og som ubevisst eller bevisst kan utnytte, eller rammes av dette.

– Her er et eksempel; mange bedrifter i Norge utbetaler feil sykelønn i arbeidsgiverperioden. Det en arbeidsgiver i Norge vanligvis gjør er å utbetale vanlig fastlønn fra dag 1 til 16.

I henhold til folketrygdloven er det derimot slik at den ansatte har krav på gjennomsnittslønn i arbeidsgiverperioden. Det betyr at i stedet for fastlønn skulle den ansatte ha mottatt en inntekt som er gjennomsnittet av lønnen de tre siste månedene før fraværet begynte.

Dette har størst betydning for ansatte i deltidsstillinger som jobber mange ekstratimer, og dermed har krav på en høyere gjennomsnittslønn, forklarer Lars.

Hvorfor det er viktig med kontroll på lønn?

Lars har sett utallige eksempler på at regelverk rundt lønn blir brutt. Noen ganger er det mindre forseelser, mens andre ganger kan det være svært alvorlig.

Han mener lønnsområdet er et så viktig, og til tider komplisert område, at bedrifter uten egne dedikerte ressurser på lønn, bør benytte regnskapsbyråer for å være sikre på at alt gjøres riktig.

– Om man bryter regelverket på lønn, kan det få store konsekvenser. Både for bedriften, men også for arbeidstakeren. Som bedrift kan du straffes hardt om det er gjort feil på lønn, og for både arbeidstaker og arbeidsgiver kan feil få store økonomiske konsekvenser, sier Lars.