MDE Sigma

Robotene har kommet

Written by MDE | May 25, 2021 6:48:58 AM

MDE Sigma har fått sine første roboter – fortell!

– Det har vi! Vi har startet med RPA, som betyr «Robotic process automation». Det er, enkelt forklart, et program som kan kjøres på PC-en din eller på en server og ivareta visse typer oppgaver.

Hvilke oppgaver er det?

– Det gjelder i stor grad repetitive oppgaver, oppgaver som enkelt kan automatiseres. For eksempel masseoppdatering av data, brukertilganger, passordhåndtering, avstemmingsarbeid eller speiling av data i to eller flere systemer. RPA er aktuelt både for eldre ERP-systemer som mangler gode API-er og mer moderne webbaserte systemer. I tillegg fungerer det bra å benytte RPA som støtte for masseendringer og import og eksport. RPA eller AI/KI, kunstig intelligens, er også bygget inn i mange moderne systemer som f.eks. Visma.net ERP og Compello fakturahåndtering.

RPA høres litt komplisert og vanskelig ut. Er det det?

– Nei! Det finnes flere leverandører av RPA-løsninger i markedet. Felles for disse er at de er basert på LC/NC (low code/no code). Enkle løsninger med få eller ingen krav til koding, med andre ord. Mange av løsningene baserer seg på at man kan benytte opptaksfunksjoner for å gjenta menneskelige handlinger. Sammen med et grafisk kodegrensesnitt kan man få til mange gode automatiseringsløsninger uten å skrive noe kode i det hele tatt. 

Har du noen tips for å ta i bruk RPA?

– Finn de enkle oppgavene som passer for automatisering, og start der. Oppgaver som passer til automatisering er repetitive, regelstyrte og av et visst volum. Ofte kan det være mer hensiktsmessig å bytte ut systemene som ligger i bunn enn å ta i bruk RPA. Et gammelt men robotisert system er fremdeles et gammelt system!