Blog single

Jobbintervjuet og bildene fra den legendariske sydenturen: Hvordan fremstår du i sosiale medier?

Søker du opp Gunnar Birkir Gunnarsson på Instagram, ser du at han trives på fjellet. Og på sykkelen. Gjerne sammen med familien. På Linkedin derimot, ser det ut til at han liker seg best på jobben som daglig leder i MDE Norway. Vi har snakket med Gunnar om hvilken rolle ulike sosiale medier spiller når man er i en jobbsøkingsprosess.

– Vi ser jo alle sammen at jobb og privatsfære i stadig større grad smelter sammen – ikke minst på grunn av sosiale medier. Plutselig får du opp middagen til konkurrenten i feeden på facebook, eller du oppdager at håndballtreneren til ungene har sterke meninger – som du kanskje er uenig i.

Dette er det viktig å være bevisst på, særlig når du er på jakt etter ny jobb. I dag er nemlig jobbsøknaden din mye mer enn selve søknaden og cv-en du legger ved – hele det digitale fotavtrykket ditt er en del av pakken.

Instagram-Gunnar:

Gunnar Birkir Gunnarsson, administrerende direktør i MDE, forteller om hvordan hele det digitale fotavtrykket ditt er med i vurderingen når du søker jobbGunnar Birkir Gunnarsson, administrerende direktør i MDE, forteller om hvordan hele det digitale fotavtrykket ditt er med i vurderingen når du søker jobbGunnar Birkir Gunnarsson, administrerende direktør i MDE, forteller om hvordan hele det digitale fotavtrykket ditt er med i vurderingen når du søker jobb

Linkedin-Gunnar:

Gunnar Birkir Gunnarsson, administrerende direktør i MDE, forteller om hvordan hele det digitale fotavtrykket ditt er med i vurderingen når du søker jobb

 

Vi må google hverandre mer!

Er du i en prosess med å søke jobb, enten gjennom en rekrutterer eller direkte inn mot arbeidsgiver, må du etter hvert forvente at de sjekker også den digitale personligheten din. De googler deg, rett og slett.  Kanskje kikker de også på profilene dine på sosiale medier. Ikke nødvendigvis fordi de er på jakt etter noe å “ta” deg på – det kan like gjerne være for å danne seg et helhetlig inntrykk av dine verdier og ståsteder, men like fullt er det viktig å være seg bevisst: Hva finner de? I følge Gunnar er det en god idé å google seg selv i god tid før intervjuet, og be gjerne også en god venn gå gjennom profilene dine på sosiale medier.

Samtidig er det ikke et poeng at du skal fremstå som noe du ikke er. Vi er ikke på jakt etter overmennesker – vi ansetter ekte folk, med privatliv, fritidsinteresser og gjerne også meninger om alt fra vindkraft til kule joggesko.

– Hvorfor ikke google personen som skal intervjue deg? Snoking, tenker du kanskje. Men så lenge profilen er åpen er dette research som vil bli mer og mer vanlig, tror Gunnar. Det kan til og med oppfattes som positivt – du er grundig, engasjert og nysgjerrig på personen du skal møte. Kanskje har dere felles interesser? Ingenting er som en liten drøs om golf, engelske settere eller engelsklæreren på barneskolen som innledning til intervjuet. Bare ikke overdriv! Er du opptatt av alt intervjueren din er opptatt av, vil det nok fremstå som litt kunstig.

Når du skal søke på en jobb, kan det være lurt å google deg selv så du vet hva en potensiell arbeidsgiver kan finne

Google deg selv: Når du søker jobb så kan du være sikker på at du blir Googlet. Vær beredt på hva de da vil finne. 

Følgere og venner – med alle?

– Man må jo selvsagt vurdere selv hvordan man ønsker å bruke sosiale medier og hvor “åpen” man vil være. Selv sier jeg ja til de aller fleste som ønsker å være venner på Facebook eller følge meg på Linkedin, med mindre forespørselen er fullstendig irrelevant for meg, som en tysk tannlege eller en båtbygger i Iran. På den andre siden, hvis den iranske båtbyggeren deler interessante artikler med jevne mellomrom, vil jeg jo svært gjerne få det med meg.

Stort sett er Gunnar åpen for å knytte til seg jobbrelasjoner på de fleste sosiale medier. Likevel ser han litt an konteksten: Mens Linkedin stort sett oppfattes som en helt naturlig plattform for profesjonelle og jobbrelaterte forbindelser, er Instagram og Snapchat kanskje mer privat. Facebook, derimot, er etter hvert mest nøytralt, det er etter hvert såpass stort at de færreste av oss bruker det til veldig personlig kontakt. 

– Men, presiserer han, i noen prosesser, for eksempel i forbindelse med ansettelser, anbud eller anskaffelsesprosesser, er det enda viktigere enn ellers å tenke over hvem og hva man takker ja til, for å unngå å bidra til mistanke om uheldige bindinger av noe slag. For meg som rekrutterer, men også deg som jobbsøker eller arbeidstaker.  Derfor er det lurt å alltid tenke seg om to ganger før du legger folk til eller aksepterer en invitasjon.

 

Gunnar Birkir Gunnarsson, daglig leder i MDE Norge
Gunnar Birkir Gunnarsson, daglig leder i MDE Norge

Som ansatt representerer du bedriften din, enten du liker det eller ikke.

Som ansatt representerer du bedriften din, enten du liker det eller ikke.

Instagram-tips fra sjefen?

Hvordan ville du reagert hvis sjefen fortalte deg at hun hadde gått gjennom på instagramprofilen din? Og kanskje til og med hadde innspill? Dette vil kanskje oppleves som litt i overkant for de fleste, men i følge Gunnar er det ikke sikkert at det er så dumt at ledere følger med og gir råd om hvordan en kan være en god ambassadør for arbeidsgiver, også i sosiale medier. For, som ansatt representerer du bedriften din, enten du liker det eller ikke. Hvis kunder, konkurrenter eller samarbeidspartnere opplever at det du gjør på sosiale medier er i konflikt med de forventningene de har til deg profesjonelt, er det noe du både du og sjefen din er nødt til å forholde dere til. Går aktiviteten din ut over bedriften, må det være helt på sin plass for en sjef å si fra, mener Gunnar.

Så, alle arbeidsgivere der ute – er dere klare for å la sosiale medier bli en del av medarbeidersamtalene?

5 gode råd

  •   Google deg selv!
  •  Ha et bevisst forhold til det digitale inntrykket du gjør
  • Forbered deg på spørsmål om aktiviteten din på sosiale medier.
  • Tenk på deg selv som en redaktør. Du er selv ansvarlig for alt du poster i sosiale medier.
  • Vær deg selv! Ingen forventer – eller ønsker seg – et overmenneske

 

På jobbjakt? Gode råd til til cv-en finner du her

Delivering expertise

Vi hjelper deg å finne den rette kompetansen

Les gjerne mer om hvordan vi jobber, få gode tips til deg som arbeidssøker eller andre tema som kanskje interesserer deg.

Har du spørsmål du ikke finner svar på, håper vi å høre fra deg!