Blog single

Fastrekruttering - Skal du ansette til din bedrift?

Jakter du ressurspersoner med spesialkompetanse?


Eller kanskje du behøver en kandidat til en lederstilling? Da må du forberede deg på en knallhard konkurranse og rift om de som finnes der ute. 


Høsten er i gang, og bedrifter i hele landet kniver om de dyktigste ressursene. 

Aldri før har vi sett en så tøff konkurranse i markedet. Det er vanskelig å tiltrekke seg mennesker med spesialkompetanse, men likevel er det svært mange bedrifter som oppskalerer og som behøver nettopp disse.  

Hvordan skal akkurat din bedrift klare å tiltrekke seg den riktige personen når så mange andre ønsker den samme? 

- Vi har svært ofte sett, på nært hold, verdien vi klarer å bidra med for selskaper som setter rekrutteringsprosessen til oss, forteller Gunnarsson. 

Gunnar har flere års erfaring med å bistå bedrifter til å finne riktige personer til behovet de sitter med. Han mener inngående kunnskap om kandidatmarkedet i flere tilfeller er helt avgjørende for å lykkes i ansettelsesprosesser i dag. 

- Vi ser en åpenbar endring i markedet etter pandemien begynte å slippe taket. Ikke bare skal bedrifter få tilbake mennesker de tok farvel med i pandemien, men svært mange skal også oppbemanne og oppskalere sin virksomhet, forteller Gunnarsson. 

Han snakker daglig med bedrifter som ikke lenger klarer å håndtere rekrutteringen på egen hånd. Det krever en mer nøyaktig, omfattende og tidkrevende prosess for å få tak i ressurser som kan være aktuelle. 

- Det er jo primært vanskelig nå, da mange nylig har skiftet jobb, og i tillegg har vært i en god forhandlingsposisjon som gjør at de ikke behøver, eller ønsker å bytte jobb, sier Gunnarsson. 

Gunnar Birkir Gunnarsson, Managing Director
Gunnar Birkir Gunnarsson, Managing Director

Inngående kunnskap om kandidatmarkedet er i flere tilfeller helt avgjørende for å lykkes i ansettelsesprosesser i dag. 

Vanlige stillingsannonser ikke lenger nok 

Gunnarsson mener også den tradisjonelle stillingsutlysningen på Finn.no, i langt færre tilfeller er tilstrekkelig i dagens marked – av den enkle årsak at færre aktivt er på jakt etter ny jobb, men også at det er flere annonser på Finn.no enn noen gang tidligere*.

*Fra 18000 ledige stillinger i januar 2023 til 38000 i førsommeren 2023. 

- Årsakene til at vi klarer å løse oppdragene som bedriftene selv ikke lenger lykkes med, er sammensatte. Hovedårsaken er at vi sitter på en enorm kjennskap til kandidatmarkedet og bedrifter som har kompetansen vi ser etter. Dette, sammen med høy aktivitet på detaljert søk, samt gode relasjoner som kan gi leads, forteller Hauge. 

Detaljerte og omfattende søk

Nettopp dette med søk er noe Gunnarsson trekker frem som ekstra viktig. MDEs svært høye aktivitetsnivå på detaljerte søk mener hun skiller oss kraftig ut fra våre konkurrenter.

Noe vi ofte spør oss selv i starten av en rekrutteringsprosess er "Vil den riktige kandidaten søke, eller må vi finne vedkommende selv?"

Ved hjelp av en god markedsføringsstrategi og direkte søk, sikrer vi et godt motivert kandidatutvalg til vår kundes behov.

MDE jobber hardt med å nå ut til så mange relevante kandidater som mulig. Vi ønsker å nå frem til, og motivere de riktige kandidatene til den aktuelle jobben. Våre rådgivere har solide nettverk som gjør at vi har god oversikt over det lokale arbeidsmarkedet.

I tillegg har MDE svært sterke løsninger for markedsføring av stillingene vi skal rekruttere til. Her kan vi sette sammen en digital markedsføringskampanje med spesifikke målsettinger om hvem vi ønsker å nå, og hvordan vi ønsker å nå dem. Strategi, tekstforfatting, designere med mer, er en viktig del av dette for å skape en kampanjestrategi som sørger for at vi klarer å formidle stillingen til de rette menneskene. Vi må også sørge for å gjøre dette på en måte som vekker interesse og som øker andelen mennesker som selv søker på stillingen.

Dette kommer på toppen av en allerede bred liste av sertifiseringer, lisenser og bransjekunnskap som gjør oss mer rustet for å skape suksess. 

Færre søker på jobb selv, men flere skal ansette. Da må man tenke annerledes for å tiltrekke seg de beste menneskene.

Rekrutterere med erfaring og gode hjelpemidler 

Resultatene av disse fordelene som vi i MDE kan bidra med inn i en rekrutteringsprosess, er ofte at vi hjelper bedriften med å klare å tiltrekke seg de ressursene de ønsker og behøver til sitt behov. Uten å ta til takke med det nest beste. Uten å gå på kompromiss med verdier eller betingelser. Uten at bedriften selv må holde i prosessen, med ansvaret og arbeidsmengden dette medfører. 

- Mine erfaringer den siste tiden, gir et krystallklart svar på hva jeg mener bedrifter som skal ansette i dagens marked bør gjøre: la kvalifiserte aktører som MDE utføre prosessen for deg, og se hvilken verdi du får igjen for investeringen. Våre rekrutterere er utrolig dyktige på å sette seg inn i kundens behov for stillingen og bruke dette for å finne en ressurs som ikke bare kan løse oppgavene, men som også passer inn med sin personlige profil, sier Gunnarsson.

Han peker på flere fordeler dette fører med seg: 

  • Du reduserer risikoen for feilansettelser kraftig 
  • Du får den ressursen du behøver, og det er stor sannsynlighet for at du får det raskere enn om du hadde utført jobben selv
  • Prosessen er tydelig, åpen og strukturert, og du har en aktør i ryggen som i tillegg sørger for at alle involverte - også søkere, opplever prosessen som ryddig og profesjonell
  • Din bedrift fremstår som svært profesjonell gjennom hele prosessen, også for de som opplever å ikke nå helt opp

Les mer og få gode tips til prosessen i artikkelen Få 10 tips til hva du bør huske på når du skal ansette. Kunne du tenke deg å sparre litt, og høre hvordan vi i MDE best kan hjelpe deg med å finne den rette kandidaten? Ta kontakt og avtal en gratis rådgivningstime.

Delivering expertise

Vi hjelper deg å finne den rette kompetansen

Les gjerne mer om hvordan vi jobber, få gode tips til deg som arbeidssøker eller andre tema som kanskje interesserer deg.

Har du spørsmål du ikke finner svar på, håper vi å høre fra deg!