Blog single

Statsbudsjettet 2024

Næringsbeskatning


Statsbudsjettet for 2024 er lagt fram og Tor-Martin Aske hos MDE Sigma gir oss en innføring i noen av hovedpunktene:
Ingen monsterskatt - utsettes til 2025 -Regjeringen tar sikte på å fremme dette i 2024 med virkning fra 1 januar 2025.

Økt innslagspunkt for ekstra arbeidsgiveravgift – ordningen skal utfases og innslagspunktet økes fra 750 000 – 850 000.

Mva fritak for omsetning av leasing av elbiler med brenselceller (hydrogenbaserte elbiler) avvikles. Denne type biler blir mva pliktig dersom leveringen til kunde skjer etter 31.desember 2023.

Økt fleksibilitet knyttet foreldrepengeordningen.

Videre kan vi se følgende hva som kommer frem i Statsbudsjettet 2024:
  • Regjeringen foreslår å øke direkte utgiftsføring av kostnad til erverv av driftsmidler fra 15 000 kr til 30 000 kr. Dette gjelder også for avskrivning av rest på saldo. Endringen trer i kraft fra og med inntektsåret 2024.
  • Forhøyet avskrivningssats for el varebiler foreslås avvikles. Sats for avskrivning av el varebiler vil være den samme som alminnelig sats for varebiler, 24 prosent.
  • Det foreslås en differensiering av kalkulasjonsfaktoren som benyttes ved beregning av utleieverdien av næringseiendom for formueskatteformål utenfor storbyene. Det foreslås å øke kalkulasjonsrenten med 1 prosent for eiendommer som er lokalisert utenfor storbyene. Dette gjelder ikke for Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger. Departementet mener dette ikke vil være aktuelt for næringseiendommer der markedsverdien er dokumentert. Ordningen med å benytte sikkerhetsventilen for å dokumentere næringseiendommen er valgfri. Skatteyter har mulighet til å gå over til beregnet utleieverdi dersom det er fordelaktig som følge av den økte kalkulasjonsrenten. Departementet legger opp til at endringen gis med virkning fra og med inntektsåret 2024.
  • To reguleringer for å motvirke tilpasninger til rentebegrensingsreglene. Den ene dreier seg om avskjæring av fradrag for rentekostnader i selskap i konsern, betalt til nærstående part utenfor konsern. Den andre dreier seg om å motvirke at selskap omgår regelen når et konsernbidrag ikke skal påvirke beregningen av fradragsrammen.
  • Det er varslet et forslag til særregler for mer effektiv beskatning av privat konsum i selskap. Privat konsum er en betegnelse på personlige selskapseiers private bruk av selskapets eiendeler. Regjeringen fremmer ikke et slikt forslag pr i dag, men tar sikte på å fremme dette i 2024, med virkning fra 2025. Privat konsum rapporteres og skattes i dag etter gjeldende regler.



Inntektsskatt for personer

  • Økt fradrag for fagforeningskontingent. Denne settes til kr 8 000.
  • Reduksjon av trygdeavgiften på lønn og næringsinntekt med 0,1 prosent. Samtidig økes trinnskattesatsen på inntekt over 670 000 med 0,1 prosentenhet. Dette gir en lavere marginalskatt på lønn og næringsinntekt under 670 000 og uendret marginalskatt på inntekt over dette.
  • Maks fradrag for pensjonsinntekt og innslagspunktene for nedtrapping justeres med pensjonsvekst.
  • Personfradrag økes fra 79 600 til 88 250.
  • Km satsen for reisefradrag økes fra 1,7 til 1,76 kr og bunnbeløpet fra 14 400 til 14 950 kroner.
  • Satsen for fradrag og skattefri dekning av kost for opphold på brakker og pensjonat, og hybel uten kokemuligheter, økes fra 250 til 400 kroner.
  • Satsen for både opphold på brakke mv. og langtransportsjåfør økes til 400 kroner pr døgn. Dette gir lik kostsats for disse tilfellene og yrkesreiser over 12 timer.
  • Trinnskatt: Økt trinnskatt i trinn 3 til 5 med 0,1 prosentenhet. Satsen i trinn 3 i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms blir den samme som i resten av landet, samtidig som Finnmarksfradraget økes. Innslagspunktene i trinn 1 og 2 øker med forventet lønnsvekst. Innslagspunktene i trinn 3 og 4 øker ril henholdsvis 670 000 kr og 937 900 kr. Trinn 5 øker med forventet lønnsvekst.
  • Ingen endringer i skatten på aksjeutbytte.

 

Merverdiavgift

  • Mva fritak for omsetning av leasing av elbiler med brenselceller (hydrogenbaserte elbiler) avvikles. Denne type biler blir mva pliktig dersom leveringen til kunde skjer etter 31.desember 2023. Det beregnes også merverdiavgift når bilforhandler registrerer kjøretøy på eget navn i motorvognregisteret etter dette tidspunktet. Det skal også beregnes merverdiavgift på leievederlagene på leasingkontrakter for denne type kjøretøy. Det gis en overgangsregel for leasing av hydrogenbaserte biler. Leasing er fritatt dersom inngått leasingavtale er levert til leietaker før 1. januar 2024. Fritaket gjelder selv om leasingavtalen overføres til ny leietaker.
  • Det er forslag om utvidet fritak for elektroniske aviser. Fritaket foreslås å endre fra i hovedsak inneholder tekst og stillbilder til overveidende del av tekst og stillbilder del av tekst og stillbilder. Endringen medfører at omsetning knyttet elektronisk avis er fritatt for mva dersom mer enn 50% inneholder tekst og stillbilder. I dag må avisen inneholde mer enn 80% tekst og stillbilder.
  • Det er utarbeidet et høringsforslag som går ut på å endre de særlige reglene for tilbakeføring av merverdiavgift for personkjøretøy. Tilbakeføringsbeløpet foreslås å beregnes etter faktisk restverdi og ikke en sjablong. Dette nøytraliserer tilbakeføringsreglene. Endringene legges frem i forbindelse med et revidert nasjonalbudsjett for 2024 med iverksettelse fra 1. juli 2024.

Endring av skattefri omorganisering

Regjeringen foreslår ved å lovfeste tre typetilfeller fra skattefritakspraksis. Dette gjelder følgende tilfeller:

  • Grenseoverskridende fusjon av verdipapirfond
  • Sammenslåing og deling av sparebanker.
  • Konvertering av fusjons- og fisjonsfordringer.

I forbindelse med konvertering av fusjons- og fisjonsfordringer gjelder når vederlaget er aksjer i overtakende selskaps morselskap, og der kapitalforhøyelsen i morselskapet gjennomføres ved at en fordring utstedt av overtakende selskap nyttes som aksjeinnskudd. I slike tilfelles skal skattemessig verdi på fordringen settes lik fordringens pålydende. Det innebærer at skattemessige verdien av fordringen ikke lenger settes lik skattemessig verdi av egenkapitalen som overføres ved fusjonen eller fisjonen.

Det foreslås en valgfriovergangsregel i forbindelse med regelendringen knyttet fusjons- og fusjonsfordringene. Dette gjelder for selskap som pr utgangen av inntektsåret 2023 har en latent skatteposisjon som følge av at den skattemessige verdien på urealisert fusjons- eller fisjonsfordring avviker fra fordringens pålydende (regnskapsmessige) verdi. Overgangsregelen innebærer at selskap med en slik latent skatteposisjon har adgang skattefritt å utligne forskjellen mellom skattemessig og regnskapsmessig verdi på fordringen. Valgfriheten betinges av at både mor- og datterselskap treffer samme beslutning. Det henvises her til forslag til endring av skatteloven §11-7 annet ledd.

Det foreslås at alle overstående end ringer trer i kraft straks og med virkning allerede fra og med inneværende inntektsår 2023.


Lønn

Arbeidsgiveravgift:

  • Forslag om å øke fribeløp i den differensierte arbeidsgiveravgiften fra 500 000 til 850 000. Fribeløpordningen omfatter arbeidsgivere i sone Ia, sektorunntatte næringer og foretak i den økonomiske vanskeligheter.
  • Det er et forslag å utfase den ekstra arbeidsgiveravgiften på 5 % på lønnsinntekt over 750 000 kr som ble innført i 2023. Ny beløpsgrense i 2024 er hevet til 850 000 kr.


Trygd

  • Økt fleksibilitet knyttet foreldrepengeordningen. Foreldrepengeperioden foreslås å forlenge med 80 prosent inntektsdekning, slik at foreldrene får utbetalt tilnærmet like mye ved å velge 100 prosent dekning. Samlet utbetaling i dag ved valg av 80 prosent inntektsdekning er i dag lavere enn ved 100 prosents inntektsdekning. Stønadsperioden ved 80 prosent inntekt dekning foreslås å øke med 11 dager. Utvidelsen blir lagt til fellesperioden og gjelder barn født etter 1 juli 2024.
  • Utvidelse av fedres selvstendige uttaksrett med to nye uker fra 2 august 2024. Fedre har da mulighet til å ta ut 10 foreldrepengeuker uten at det stilles krav om mors aktivitet. For å finansiere utvidelsen med to uker, foreslås det å redusere ytelsen til 90 prosent for åtte av disse ti ukene.

Trygdeavgift

  • Trygdeavgift på lønn og trygd foreslås å reduseres med 0,1 prosentenhet til 7,8 prosent. Trygdeavgift på næringsinntekt settes til 11 prosent. Sats for pensjon videreføres på 5,1 prosent. Nedre grense for å betale trygdeavgift er uendret på 69 650 kr.

 

Les alle våre kundehistorier ved å klikke her>>

Saken er utformet av MDE Group sammen med MDE Sigma.

Tor martin aske_Sigma_1
Delivering expertise

Vil du ha en bedre regnskapshverdag?