Blog single

Tips til årsoppgjøret

Snart skal skattemeldingen for 2020 leveres. Vet du hvilke konsekvenser det får hvis dere leverer for sent?

Mange selskaper har gjort alt de kan for å kutte utgiftene det siste året, også når det gjelder økonomiavdelingen. Dermed går hverdagen akkurat opp, og så mister man kanskje oversikten når fristene står på døra, for eksempel årsoppgjøret nå i mai.

Linda C. Bjørnsen er faglig leder og partner i MDE Sigma. I tillegg er hun en svært erfaren siviløkonom og statsautorisert revisor. Vi har snakket med henne om hvorfor det er så viktig å ha oversikten over alt som kommer, og hvordan hun og kollegaene hennes i Sigma kan bistå hvis dere ser at tiden ikke strekker til.

“Det er noe hele tiden, jo”

– Jeg forstår følelsen: Når mai og skattemeldingen er overstått, kommer mva-fristen i juni, arbeidsgiveravgiften i juli, plutselig er det ferie, og når dere er tilbake er det ny mva-frist i august … Og – det er dyrt å ikke levere innen fristen. Leverer dere årsregnskapet for sent, for eksempel, tar det ikke mange ukene før bøtene er femsifrede. Veldig sure utgifter, som enkelt kunne vært unngått.

I tillegg skjer det stadig noe på regnskapsfronten, og det kan være vanskelig å henge med. Vet du for eksempel at det finnes en stimuleringsordning som veldig forenklet sagt går ut på at hvis du har skattemessig underskudd i år, men hadde overskudd i fjor, så kan dette motregnes? Eller at ligningsmyndighetene fra og med 2021 stiller krav til såkalte maskinelle noter, i tillegg til de notene som allerede kreves i et årsregnskap? Det å være oppdatert på alle lover, regler og endringer er like viktig som det er krevende, og dette er noe mange ønsker hjelp fra oss til.

Tar ikke revisoren seg av dette?

Mange tenker at revisoren har full kontroll på både årsregnskapet og alt det andre som skal leveres, gjøres og oppdateres i løpet av et år. Svaret er i utgangspunktet ja, – men hvis dere ikke har levert regnskapet til revisjon i god tid, rekker ikke en gang verdens beste revisor fristen. I tillegg er det mange i samme situasjon som dere, så et godt tips kan være å rett og slett booke tid hos revisor.

 

Vil du ha tips om økonomistyring og regnskap i innboksen?

MELD MEG PÅ NYHETSBREVET

Linda Bjørnsen, faglig leder og partner i MDE Sigma
Linda Bjørnsen, faglig leder og partner i MDE Sigma

– Da jeg jobbet som revisor, lagde jeg kanskje 100-130 regnskap i alle størrelser i året, sier Linda. – Dermed vet jeg godt hvor det vanligvis går galt, og hvor vi skal begynne å lete etter feilen.

– Da jeg jobbet som revisor, lagde jeg kanskje 100-130 regnskap i alle størrelser i året, sier Linda. – Dermed vet jeg godt hvor det vanligvis går galt, og hvor vi skal begynne å lete etter feilen.

Sigma: Hjelp når dere trenger det

Hva skjer når det plutselig topper seg? Er du sikker på at du husker, den dagen det plutselig haster, hvorfor mars tallene ble som de ble? Har du kontrollen på hver eneste kontobevegelse gjennom hele året? Regnskapsførerne i MDE Sigma har erfaringen, kunnskapen og verktøyene som skal til for å kunne gå inn og hjelpe hvor som helst i prosessen.

Er hovedutfordringen deres at inhouseavdelingen har det travelt, kan vi ta den siste touchen på avstemmingene og ha dialogen med revisor – det kan være en svært god avlastning og hjelp på oppløpssiden for mange. MDE Sigma kan også være sparringspartnere i komplekse situasjoner som for eksempel hvis bedriften omorganiserer.

– Da jeg jobbet som revisor, lagde jeg kanskje 100-130 regnskap i alle størrelser i året, sier Linda. – Dermed vet jeg godt hvor det vanligvis går galt, og hvor vi skal begynne å lete etter feilen.

Men heller ikke vi i MDE Sigma kan trylle: Kommer du dagen før fristen, er det ikke sikkert at vi rekker å gå gjennom alt, uansett hvor erfarne vi er, så ta gjerne kontakt så snart som mulig.

Ta kontakt for en prat om regnskapet!

Har du kontroll på feriepengene? Finn gode tips i denne artikkelen. 

 

MDE Sigma kan hjelpe dere med:

System og integrasjoner

Våre ansatte har bred systemkompetanse og kan bistå bedrifter på de aller fleste regnskapssystemer.

Regnskap og lønn

Med hjelp fra MDE Sigma kan du være trygg på at dine ansatte, kunder og leverandører blir ivaretatt på en god måte.

Bedriftsrådgivning

MDE Sigma kan tilby bedrifter rådgivning innen forretningsprosesser, teknologi og økonomi.

Årsoppgjør

Vi kan hjelpe deg med årsoppgjør og ligningspapirer. Våre ansatte har lang erfaring og kan bistå med det meste, inkludert konsolidering og konsernregnskap.

 

 

Delivering expertise

Trenger dere hjelp med økonomistyringen?